Rounders (1998) Filmanmeldelse

Rounders (1998) Filmanmeldelse

Det finnes en rekke filmer med Matt Damon der ute, men Rounders var en av de første som trakk ham inn i det internasjonale rampelyset. Her møter vi Matt Damon som jusstudenten Mike, en middelmådig pokerspiller med litt for stor risikovillighet. Allerede nå vil nok noen kunne lappe sammen hva vi kommer til å se i denne filmen, men det er nettopp dette regissøren ønsker at du skal tro.

For selv om filmen i stor grad handler om casino og spillet som Mike spiller, så er det reisen han går gjennom som er den virkelige historien de viser oss. Filmen starter med et katastrofalt tap for Mike – der han spiller bort hele studielånet sitt på $30.000 til den russiske gangsteren Teddy KGB. Dette setter startskuddet på resten av filmen, men det er ikke før vi blir introdusert for Worm (spilt av Edward Norton) at filmen virkelig sparker i gang.

En reise gjennom spillbransjen

Dagen etter at Mike har tapt store penger kommer nemlig kameraten Worm ut av fengsel – og Mike står pliktoppfyllende utenfor porten for å ønske han velkommen. Det er ferden disse to legger ut på som danner resten av filmen, men det starter akkurat som man kan forvente. Den første kvelden ute av fengselet er de to kameratene på en pokeraften som ender med et stort tap for Worm.

Han setter seg i gjeld til svært farlige mennesker og Mike har rotet seg inn i den uheldige rollen som medlåntaker til kameraten sin. Det betyr at de må komme opp med en enorm sum penger på kort tid, hvis ikke risikerer de at gjelden blir krevd inn på et langt mer ubehagelig nivå.

Så hva ønsker filmen å vise oss? Man skulle nok tro at det var spillavhengighet og risikoen for å tape penger de ønsket å vise frem, men det er langt mer enn som så. Filmen tar oss med på en unik reise gjennom hvordan de to kameratene skal vinne tilbake pengene de har tapt, og på den måten unngå at man havner i en direkte konflikt med den russiske mafiaen. Underveis møter de en rekke ulike mennesker, samt en del etiske dilemmaer som må besvares.

Hva vil filmen oppnå?

Det er mange viktige punkter underveis i filmen, men regissøren bruker mange triks underveis. Her møter vi ikke bare på en romantisk fremstilling av vår anti-hero som må kjempe en underdog kamp for å redde seg selv og kompisen, men også en kjærlighetshistorie som slår sprekker, usikkerheten mange unge kan kjenne på rundt valgene sine og mye mer.

Videre får vi en humoristisk fremstilling av hvor kaotisk livet kan være, så det er en helaften med underholdning for de fleste. Filmen har siden den gikk på storskjermen fått en rekke ulike synspunkter, men helhetlig er de fleste enige om at dette er en utmerket film med det som senere har blitt store navn i Hollywood.

Priser og belønninger

Selv om filmen har fått stående applaus fra en rekke ulike publikum, så har den vunnet et begrenset utvalg priser og belønninger. Edward Norton vant prisen SEFCA Award 1999 for beste skuespiller, men denne seieren var delt med en annen populær film fra IMDB 250 listen – nemlig American History X.

Videre ble John Dahl nominert på Venice Film Festival for en Golden Lion, men denne kom ikke helt hjem. Mange anser derfor denne filmen som en usminket skatt som aldri fikk det gjennomslaget den fortjente. Her møter vi flere kjente navn i tidlige stadier av sin karriere, samt en historie som kunne vært like relevant i dag som den var for mer enn 20 år siden.

Når det er sagt, så er det nok liten sannsynlighet for at den vil trekke frem noen flere priser i dag. Dette er en film som bygger på teknologien fra slutten av 90 -tallet, noe som gjør det vanskelig å måle seg med den teknologien som finnes på det moderne markedet i dag. Imidlertid kan den absolutt være verdt å se for deg som vil ha et spilldrama med kjente navn og en utrolig ung Matt Damon.

Oppsummering

Rounders fra 1998 er en klassisk film som ikke bare byr på utrolig unge superkjendiser, men også en historie mange kan relatere til i dag. Selv om mye bygger rundt noen store runder med poker, så er det mye annet spennende knyttet til denne filmen. Bli med på en ferd gjennom noen av de mørkeste historiene du kan forvente å følge, selv om filmen er forholdsvis gammel, er det fortsatt en utmerket historie.

Similar Posts