Vi vet ikke om det er kvaliteten fra 90-tallets Hollywood eller bare den skarpe personligheten som skjuler seg bak Dr Hannibal Lecter, men det er noe med Silence of the Lambs som fortsatt får det til å gå kaldt nedover ryggen vår. Denne drama thrilleren fra 1991 er fortsatt en av de beste spenningsfilmene som er laget. 

Dette skyldes spesielt den briljante skildringen av psykopaten Hannibal Lecter, spilt av Anthony Hopkins. Dette kombinert med unge talenter som Jodie Foster og Lawrence A. Bonney har gjort at The Silence of The Lambs har funnet seg en fast plass på IMDB 250. 

Historien

The Silence of the Lambs tar oss med inn i livet til FBI trainee Clarice Starling spilt av Jodie Foster. Når hun er ferdig på akademiet tas blir hun under ledelse av Jack Crawford satt inn i byråets Behavioral Science unit. Det er her hun får oppgaven med å intervjue den kanibaliserte psykopaten Dr Hannibal Lecter. For selv om Dr Lecter (Anthony Hopkins) har vært innelåst på lukket avdeling i 8 år, ønsker FBI å nyttiggjøre seg av hans ekspertise.

Byrået står nemlig overfor en ny seriemorder kalt Buffalo Bill, og de håper at Dr Lecter kan bistå med å løse saken. Imidlertid er ikke Dr Lecter bare en seriemorder, han er også genierklært på høyeste nivå. Dette fører til et langvarig spill mellom Dr Lecter og Clarice Starling hvor hun må bruke alt hun har lært på akademiet til å lese mellom linjene. 

Filmen er fri for alle moderne film triks og kunster, men byr fortsatt på en spennings ladet thriller av de sjeldne. Noe av det vi liker spesielt godt med denne filmen er nettopp den nakne, men fortsatt rå filmteknikken som gjenspeiler 90-tallets Hollywood. Dette kombinert med noen av de største talentene fra den samme perioden har gjort The Silence of the Lambs til en must-watch for alle som elsker spenningsfilmer. 

Mottakelse og priser

Ettersom filmen har havnet på IMDB 250 kan man allerede anta at den ble tatt godt imot av publikum. Imidlertid har den også blitt tatt godt imot av kritikerne, noe som har resultert i 5 Oscar statuetter, 69 andre priser og 51 nominasjoner til priser. Dette kombinert med en 8.6/10 på IMDB har gjort at denne filmen har manifestert seg som en av de beste klassiske thrillerne fra Hollywood. 

Når det er sagt, så er det noe fengslende over karakteren til Anthony Hopkins som får det til å grøsse nedover ryggen vår, men samtidig holde oss fanget til skjermen. Vi er ikke i tvil om at dette er en film som kommer til å fortsette å gjøre det godt i fremtiden, og enda bedre nå som den er lett tilgjengelig på en rekke strømmetjenester. Men som alt er det viktig å huske at dette er et mesterverk fra en annen epoke i Hollywood historien. Filmen har ikke blitt digitalisert eller fornyet, noe som betyr at man fort kan henge seg opp i kvaliteten på det rent teknisk dersom man ikke er åpen for å se en klassisk film.