The Shawshank Redemption er en sterk film som tar oss med tilbake til 1947 og USA. Her møter vi Andy Dufresne som oppdager at hans kone har vært utro med en annen mann. Dette fører hovedpersonen vår ut i villrede og ønsket om hevn tar over. Historien tar en drastisk venning når Andy senere blir dømt for drap og sendes inn i et beryktet fengsel for å sone en dobbel livstidsdom. 

På innsiden møter han Red. Filmen tar oss deretter med på en sterk historie om hvordan disse to knytter et vennskap som skal følge dem gjennom resten av livet. Vi får også et unikt innblikk i hvordan det amerikanske fengselssystemet fungerte på slutten av 40-tallet. Filmen har senere blitt regnet som en tidløs klassiker og er i dag en av de øverste filmene på IMDB 250

Dette var den første spillefilmen til regissør Frank Darabont og det er også Darabont som har stått for store deler av manuset. Filmen gikk videre til å vinne en rekke priser og mottok stående applaus fra kritikere over hele verden. I Norske medier fikk den en solid 5’er på terningen hos både VG og Aftenposten. 

Skuespillere i filmen

Filmen har en stjernespekket line-up, noe som kan bidra til det sterke inntrykket filmen skapte hos både publikum og kritikkere. Mange av disse skuespillerne var allerede godt etablert, men noen nye ansikter har også gått videre til å sette sitt preg på Hollywood i etterkant. Blant ansiktene vi blir bedre kjent med i filmen er Andy Dufresne (Tim Robbins), Ellis Boyd Redding (Morgan Freeman), Samuel Norton (Bob Gunton), Heywood (William Sadler), Byron Hadley (Clancy Brown) og Tommy Williams (Gil Bellows). 

Priser og belønninger

The Shawshank Redemption har plukket med seg en rekke priser gjennom tiden og kan vise til et drøss nominasjoner. Dette har gjort at filmen er en av de mest prisbelønte i historien, og kan blant annet vise til nominasjoner til Oscar, Screen Actors Guild Awards, Academy Wards og flere Felix priser. De har også vunnet en lang rekke priser både for filmer og individuelle prestasjoner. 

På popularitet ligger filmen høyt sammen med filmer som Gudfaren (1972), Goodfellas (1990), og en rekke andre anerkjente titler. Filmen er fortsatt populær på en rekke ulike strømmetjenester i Norge og anbefales på det sterkeste for deg som ønsker å se legendariske skuespillere i et mesterlig stykke filmhistorie.  

Andre anbefalinger

Det finnes en rekke populære filmer på IMDB 250 som kan fungere utmerket til en filmkveld hjemme for hele familien. Her anbefaler vi klassikere som The Green Mile (1999) og Casablanca (1942), men du vil også finne en rekke nyere filmer som kan underholde familen. Uansett er 250 listen til IMDB et utmerket utgangspuntk for deg som sliter med å finne en film for lørdagskvelden. Noe av det beste med denne listen er at den er utarbeidet basert på tilbakemeldinger fra publikum, noe som gjør at listen er ‘levende’. Dette sikrer at nye og gamle filmer får en rettferdig mulighet til å kreve sin plass på listen uansett når de ble lansert for første gang.