Gudfaren (1972)

Ikke sett gudfaren trilogien enda? Her er alt du bør vite om filmen

Gudfaren (1972) – en tidløs klassiker

Gudfaren er ikke bare en klassisk mafiafilm, men også en av de mest populære filmene gjennom tidene. Den første filmen kom i 1972 og ble raskt etterfulgt av ytterligere to filmer i det som etterhvert har formet en legendarisk trilogi. Her blir vi tatt med inn på innsiden av den beryktede amerikansk-italienske mafiafamilien Corleone og følger deres vei til toppen av organisert kriminalitet i Amerika.

Filmen ble regissert av Francis Ford Coppola og er regnes om en av de beste filmene produsert i Hollywood. Gudfaren oppnådde raskt legendarisk status hos filmkritikere over hele verden og har dominert IMDB Topp 250 listen siden begynnelsen.

Historien

Historien bak filmen er inspirert av den store folkevandringen fra Europa til Amerika på starten av 1900-tallet. Her blir vi tatt med inn på innsiden av den amerikanske drømmen og utfordringene som det nye landet møtte immigranter med. Mafiaen ble raskt utbredt i de fattigere nabolagene på østkysten og dominerte her frem til tidlig på 2000-tallet.

I den originale gudfaren filmen som ble lansert 24 mars 1972 følger vi den etablerte familien Corleone med deres overhode Don Vito Corleone. Gjennom filmen får vi et unikt i dype intriger, familiekonflikter og hvordan makten følger generasjoner når Don Vito gir rollen som gudfar videre til sin sønn Michael.

Når filmen først kom på kino i USA var den ikke bare revolusjonerende, men også svært provoserende til datidens standard. Her fikk man for første gang et innblikk i hvordan mange nøkkelpersoner inne organisert kriminalitet mesket seg i luksus på bekostning av arbeiderklassen. Filmen vakte stor oppsikt og det ble gjennomført en rekke etterforskninger knyttet til ulike mafia grupperinger som følge av filmen.

Stjernene i filmen

Gudfaren ble regissert av den anerkjente Hollywood regissøren Francis Ford Coppola, men det var også denne filmen som i stor grad puttet navn som Marlon Brando, Al Pacino og James Caan på folks radar. Etter sine roller i filmen gikk flere av de sentrale skuespillerne videre til å bli etablerte aktører i filmverden og har senere blitt navn assosiert med en rekke suksessfulle filmer.

En unik egenskap fra Gudfaren er at vi ser en overrekkelse mellom to generasjoner med skuespillere. Her gikk vi fra klassiske skuespillere som Marlon Brando til neste generasjon actionhelter i form av Al Pacino og James Caan.

Hvorfor er filmen så populær?

Filmene ble raskt populære hos et publikum over hele verden, men det som har gjort filmen unik er den spesielle historiefortellingen som Coppola brukte gjennom filmen. Enkel filming og klar dialog har gjort at filmen til tross for å være over 50 år gammel, fortsatt kan vises på TV-er og kinoer over hele verden. Filmen er en av de mest prisbelønnede filmene i Hollywood historie, og har siden 70-tallet vært ansett som et klassisk stykke filmhistorie.

Den realistiske historien og innblikk i hvordan organisert kriminalitet ble trukket mellom tradisjonelle italia og moderne USA bidro også til at filmen økte i popularitet. På en helt unik måte har Coppola klart å vise frem de faktiske utfordringer som arbeiderklassen og immigranter til det nye landet møtte når de først satt sine bein i New York.

I dag er filmen en av svært få som har en full 100 metascore på IMDB og blir stadig trukket frem som et eksempel på utmerket filmkunst fra det forrige århundre. Vi er ikke i tvil om at denne klassiske historien om italienske innvandrerfamilier i USA og deres kamp for å nå til toppen vil fortsette å fascinere generasjoner i en årrekke.

Vår anbefaling

Ingen liste over de beste filmene i historien er fullkommen uten gudfaren. Den troner høyt på vår liste over klassiske favoritter og har lenge vært den dominerende favoritten hos filmkritikere og entusiaster over hele verden. Ønsker du deg en klassisk film med lang historikk og legendariske skuespillere skal du lete lenge for å finne noe som kan måle seg med den originale gudfaren.

I tillegg til å være en revolusjonerende film la den listen for det som etterhvert ville bli en hel sjanger med mafiafilmer som etterfulgte den. Årene etter gudfaren fikk vi en rekke andre kjente mafia filmer fra Hollywood og folks besettelse med disse skremmende, men samtidig sjarmerende familiene vokste til langt ut på nittitallet. Ønsker du å se andre klassiske mafiafilmer kan vi anbefalte The Departed (2006), Goodfellas (1990) og There will be blood (2007.) Utover dette anbefaler vi på det sterkeste IMDB 250 listen som inneholder en mengde gode filmtips for deg som mangler noe å se på en lørdagskveld med familien. En skikkelig klassiker kan by på uforglemmelige øyeblikk og høy spenning.