Casablanca (1942)

På jakt etter en ekte kjærlighetsfilm til neste filmkveld? Se her..

Casablanca (1942) – Den tidløse kjærlighetsfilmen

Casablanca (1942) er en utmerket film beregnet på et tidløst publikum. Her følger vi en mann og kvinne som er dypt betatt av hverandre, men som er villig til å ofre det hele for en sak større enn dem selv. Ikke bare består filmen av to legendariske skuespillere i form av Humphrey Bogart og Ingrid Bergman, men den har også et historisk perspektiv og kan hente inspirasjon fra virkeligheten.

Her følger vi noen av 40-tallets største personligheter i filmbransjen i det som ingen forventet skulle bli annet enn nok en spillefilm fra Warner Bros. Det var først i ettertid at publikum omfavnet den dype historien bak Casablanca og filmen oppnådde den udødelige statusen som en troverdig filmklassiker.

På tidspunktet filmen ble spilt inn var den høyst aktuell ettersom krigen rullet for fullt i Europa, men USA fortsatt ikke hadde blitt trukket inn etter angrepet på Pearl Harbor. Casablanca var lokasjonen der ulike etterretningstjenester jaktet hverandre på nøytral grunn med både edle og mindre edle hensikter. Her blir vi kastet inn i en kaotisk blanding av forrædere, spioner, nazister og den franske motstandsbevegelsen.

Stjernene bak filmen

Casablanca var en klassisk Warner Bros produksjon som inneholdt noen av de største stjernene fra datidens Hollywood. Her møter vi Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Paul Henreid, Claude Rains, Conrad Veidt og en rekke andre historiske skuespillere. På toppen av dette var filmen regissert av Michael Curtiz og skrevet av brødrene Julius J. & Philip G. Epstein.

Manusforfatterne bak Casablanca gikk alle inn i historiebøkene og vant sine respektive Oscars priser gjennom en lang karriere i Hollywood. Filmen ble senere reprodusert av Hollywood i 1990 som filmen “Havana”, men denne led en rekke feiltrinn som gjorde at filmen i stor grad floppet.

Mye av dette skyldes at Hollywood i et forsøk på gjenskape suksessen fra den første filmen fokuserte for mye på de kritikerroste scenene i Casablanca. Dette tok bort mye av konteksten i Havana og gjorde at man mistet den tette tilknytningen man fikk med Humphrey og Bergman i originalen. I Havana fremsto de langt mer som elskere enn helter og det tok bort den unike essensen av den første filmen.

Den unike filmen

Casablanca var en av favorittfilmene til den kritikerroste filmkritikeren Roger Ebert og som han selv beskrev filmen; “Jeg kan se filmen gang på gang, år etter år, men jeg blir fortsatt ikke vant til den. Den har samme effekten som et elsket musikkalbum, desto mer den spiller, desto bedre liker jeg den.”

Et viktig poeng Ebert trekker frem for suksessen til denne filmen som en tidløs klassiker er det faktum at den er produsert i svart hvitt. Selv om det var fargefilm tilgjengelig på denne tiden, har svart hvitt produksjonen gjort at filmen holder seg langt bedre enn det utdatert fargeteknikk ville klart å gjøre i den samme filmen.

Dermed har Casablanca gått ned som en film i historiebøkene om kjærlighet, ondskap, intriger og ikke minst de største offeret av de alle; kjærligheten. Det som gjør filmen helt unik er at vi allerede tidlig i begynnelsen får et personlig forhold til de to heltene våre. Noe helt unikt med filmen gjør at publikum i stor grad kan føle på kjærligheten i filmen, og man kan nesten forestille seg hvordan det ville være å delta i denne dramatiske opplevelsen sammen med Humphrey og Bergman.

Vår anbefaling

Når vi skal anbefale kjærlighetsfilmer for en kveld foran TV-en med din foretrukne partner er det ingen film som gjør seg bedre enn Casablanca. Her får du en filmklassiker uten like som har alle de viktigste elementene i en kjærlighetsfilm. På toppen av dette møter du legendariske skuespillere i sin storhetstid og en film som på tidspunktet var mer enn relevant for den dramatiske historien som pågikk på tvers av atlanteren. Ikke bare får vi en skikkelig kjærlighetshistorie, men vi møter også helter, skurker og en god dose historie fra andre verdenskrig.

Dersom ikke Casablanca skulle være filmen for deg, men du fortsatt ønsker å hente frem en tidløs klassiker på lørdagskvelden, anbefaler vi at du tar en nærmere titt på IMDB 250. Her finner du en rekke klassiske filmer, hvor mange av dem er tilgjengelige på de fleste strømmetjenester i Norge. Listen inneholder ikke bare eldre filmer, men også nyere filmer fra 2000+ tallet som på kort tid har gjort seg bemerket som den neste generasjonen klassisk Hollywood underholdning. Du finner filmer og sjangere for hele familien, og kan uten tvil finne en rekke gode alternativer for både Netflix og andre strømmetjenester du måtte benytte deg av i hverdagen. Uansett er dere sikret en filmkveld som hele familien vil sette pris på.