Det er få hendelser i verdenshistoriens om har blitt filmatisert så ofte som andre verdenskrig, men det er enorme ulikheter i kvaliteten på disse skildringene. En av de bedre eksemplene på dette er den legendariske filmen fra Steven Spielberg Saving Private Ryan (1998). Ikke bare gir filmen oss et usminket innsyn i livet til en menig soldat i den amerikanske invasjonsstyrken, men den er også et stjernespekket mesterverk. 

Denne filmen drar nemlig med seg en rekke kjente ansikter på lerretet, og noen av skuespillerne som har blitt udødeliggjort i denne filmen er; Tom Hanks, Tom Sizemore, Barry Pepper, Vin Diesel, Jeremy Davies, Paul Giamatti, Matt Damon, Edward Burns, Adam Goldberg og Dennis Farina. Nå er det ingen hemmelighet at Steven Spielberg trekker de store stjernene til sine filmer, men en like glamorøs lineup må man lete lenge etter. 

Historien om filmen

Filmen tar utgangspunkt i den allierte invasjonen av Normandie 6 Juni 1944. Vi blir raskt introdusert til 2nd Ranger Battalion i det de forsøker å kjempe seg inn på den hardt befestede stranden i Frankrike. Blant de amerikanske soldatene finner vi to brødre som begge blir drept under landgangen på den franske stranden. 

Tidligere i krigen har en tredje bror fra den samme familien blitt drept på New Guinea, også han som del av den amerikanske krigsmaskinen. Deres mor Mrs. Ryan mottar alle tre telegrammene den samme dagen, men det finnes også en fjerde bror blant rekkene av soldater. Dette fører til at Army Chief of Staff, George C. Marshall sender ut et lag på 8 mann for å finne den siste sønnen, Private James Ryan. 

Dette setter startskuddet på det som skal bli en følelsesladet tur gjennom et krigsherjet Europa. Vi følger Cpt. Miller og hans lag far 2nd Rangers i det de kjemper seg gjennom resten av Frankrike og Tyskland på jakt etter den unge menig soldat. Selv om dette er et klassisk krigsdrama på sitt aller beste, får vi et usminket og brutalt innblikk i krigens herjinger. Steven Spielberg er kjent for å lage rå, usminkede gjenfortellinger av historien, og dette er uten tvil en slik film. Saving Private Ryan har blitt en film som ofte går igjen i historietimene på skolen, men den er absolutt verdt å se på sofaen hjemme en lørdagskveld. 

Priser og anerkjennelse

Når du har en legendarisk regissør med et stjernespekket lag bak seg, er det liten tvil om at filmen vil hanke inn noen medaljer. Det har også Saving Private Ryan gjort en rekke ganger. Filmen har nemlig vunnet 5 Oscar statuetter og 79 andre utmerkelser. Den har også blitt nominert til ytterligere 75 priser. Dette gjør filmen til en av de mestvinnende på IMDB 250, og definitivt en av de beste filmene til Steven Spielberg. 

Saving Private Ryan har lenge vært en klassiker på IMDB 250 listen og har funnet seg til rette på en 23 plass blant de 250 beste filmene i Hollywood historie. Det er liten grunn til å tro at dette vil endre seg med det første, så vi anbefaler på det sterkeste at du ser denne klassikeren.