Martin Scorsese har lenge vært kronet kongen av mafia filmer, og det er ikke uten grunn. Den populære regissøren vokste opp i en italiensk-amerikansk familie i New York på 50-tallet. Erfaringer fra oppveksten kombinert med en unik evne til å fortelle historier, har resultert i noen av de mest ikoniske filmene i moderne tider. Her kommer Goodfellas eller Mafiabrødre som den ble gitt ut i Norge som høyt opp på listen over klassikere fra Scorsese. 

Historien

Goodfellas er basert på den sanne historien om Henry Hills og hans reise mot toppen av den beryktede mafiaen i New Jersey. Her får publikum et unikt innblikk i det som på 90-tallet var en lite omtalt og mye fryktet underverden i New York. Filmen glitrer med realistiske miljøskildringer, sterke roller og brutale, men realistiske voldsscener. Filmen benytter sin ferd med et romantisk, glamorøst bilde av mafiaverden, men etterhvert som hovedpersonen stiger høyere i gradene ser vi en annen, mer brutal realitet som stikker frem. 

Filmen gir et utmerket innblikk i hvordan mange på 90-tallet ble tiltrukket organisert kriminalitet, men den gir også et usminket bilde av hva som skjuler seg bak denne livsstilen. Goodfellas har i etterkant blitt kåret til en av de beste mafiafilmene i moderne filmhistorie, samt en av de beste verkene til Martin Scorsese. Ønsker du deg en helaften med en skikkelig Mafiafilm er Goodfellas absolutt verdt å se. Filmen har lenge vært en av de mest populære filmene på IMDB Topp 250 filmer i historien. 

Priser 

Som en av de mest populære mafiafilmene i moderne tid har Goodfellas vunnet en hel rekke priser og belønninger. Flere av skuespillerene har også vunnet egne priser for sin deltakelse i filmen. Noen av prisene filmen kan pryde seg med er BAFTA Award for Best Editing, Academy Award, Silver Lion, New York Film Critics Circle Award, Los Angeles Film Critics Association Award, National Society of Film Critics Award og Joe Pesci vant en Oscar for sin deltakelse i filmen. 

Skuespillere

Noe av det som gjør Goodfellas til en unik film er sammensetningen av det som i dag er noen av de mest anerkjente skuespillerne i Hollywood. Filmen som ble lansert i 1990 kom på et tidlig tidspunkt for mange av disse karrierene, men i etterkant har mange av disse navnene blitt kjente fjes i ulike Martin Scorsese filmer. Hovedrollen i Goodfellas spilles av en ung Robert De Niro, men også Ray Liotta, Joe Pesci, Lorraine Bracco og Paul Sorvino hadde viktige roller i denne filmen. 

Andre anbefalinger

Ønsker du deg en annen klassisk mafiafilm som passer utmerket en lørdagskveld kan vi anbefalle de ulike filmene i Gudfaren trilogien. Disse tar oss med på innsiden av den italiensk-amerikanske mafiafamilien Corleone og deres ferd til å bli en av de mektigste kriminelle imperiumene i både USA og Italia. Filmene har lenge stått som noen av de mest populære hos en rekke kritikkere, men er også regnet som utmerket eksempel på moderne filmhistorikk, samt et tidlig eksempel på det som i dag regnes som moderne film i Hollywood.